Alihankkijan ja ostajan sama arvomaailma näkyy lopputuotteessa

Moni suomalaisista muistaa Eslan potkukelkoista. Esla on nykyään kuitenkin paljon muutakin. Seinäjoella, Kouran kylässä sijaitseva tehdas työllistää nykyään  35 henkilöä. Tuotannosta puolet tuottaa Esla -tuotteita ja toinen puoli alumiini- ja terästuotteiden alihankintaa. Esla on tehnyt BS-Flexin kanssa yhteistyötä jo lähes kymmenen vuoden ajan. Mika Lahtinen on perheyritys Eslan toimitusjohtaja neljännessä polvessa.

Mika Lahtinen peukuttaa BS-Flexin huippulaadukkaille tuotteille. Hän on ollut erityisen tyytyväinen BS-Flexin laadunvarmistukseen ja toimitusvarmuuteen.

—Tämä yhteistyö toimii mutkattomasti. Saamme juuri sitä mitä me olemme tilanneetkin. Lisäksi isojakin eriä on saatu nopeallakin toimitusajalla, hän sanoo.

 

Kuvissa Merja Saarimäki pakkaa liukujalaksia ensi talvea varten ja tj Mika Lahtinen peukuttaa Esla 90 V juhlakelkan kanssa jossa alla liukujalakset. (Kuva: Niilo Tastula)


Kotimaisuus ja kestävyys on kova juttu

Sekä Esla että BS-Flex arvostavat kestävää kehitystä ja haluavat tehdä tuotteita, jotka kestävät. Kestävyyden lisäksi tuotteiden tulee olla korjattavissa vielä vuosienkin päästä. Kertakäyttökulttuuri ei ole kummankaan toimijan mieleen. Alihankkijoita valitessaan Lahtinen toteaakin samanlaisen arvomaailman nousevan yhdeksi tärkeäksi kriteeriksi. Samoilla kriteereillä työskennellessä arvomaailma heijastuu suoraan lopputuotteeseen.

Loppuasiakkailta saatu viesti vakuuttaa Lahtisen siitä, että kotimaisuudesta ollaan valmiita maksamaan. Kotimaisuudesta ei makseta hänen mukaansa pelkästään siksi, että se olisi kansantalouden kannalta hyvä juttu, vaan siksi, että tuotteelle saa paremman takuun.

Eslan potkukelkkojen omavaraisuusaste kotimaisten osien kohdalla onkin jopa 90%, joista Mustasaaren saaristossa Björköbyssä sijaitseva alihankkija BS-Flex on yksi hyvä esimerkki.

Ammattitaitoinen alihankkija etsii parhaimmat ratkaisut

Lahtinen kiittelee BS-Flexin Mikael Backin ammattitaitoa. Backin pitkä kokemus muovialalta näkyy hänen mukaansa mm. uuden työkalun kehittämisessä. Back osaa kertoa kuvien perusteella nopeasti, miten uusi työkalu kannattaa tehdä ja mitä se tarkoittaa käytännössä asiakkaan kannalta. Edellistä työkalua kehitettäessä hän auttoi löytämään asiakkaan näkökulmasta toimivimman ja kustannuksiltaan järkevimmän ratkaisun.

Hyvät yhteistyökumppanit ovat yritykselle voimavara

Pohjalainen luonteenpiirre näkyy molemmissa yrityksissä. Eslalle yksi tärkeistä arvoista on toimia rehellisesti kaikkia sidosryhmiä kohtaan. Lahtinen kiitteleekin Backia molempiin suuntiin toimivasta avoimesta yhteistyöstä.

—Mikael (Back) on todella ystävällinen herrasmies. Hän on persoonana helposti lähestyttävä, rauhallinen ja jämpti kaveri, Lahtinen kehuu.

Pitkäjänteinen ja luotettava yhteistyökumppanuus onkin Eslalle kilpailutekijä. Joustavuudella tehdään Lahtisen mukaan paljon asioita. Kysynnän vaihdellessa hyvä alihankkija joustaa juuri silloin, kun asiakkaalla on siihen tarve. Luottamus siihen, että alihankkija auttaa kiperämmässäkin tilanteessa, takaa vastuuhenkilöille rauhalliset yöunet.